Tuesday, February 12, 2008

Beach Hill


This existing detached dwelling in Somers is the site of a change from weekend retreat to coastal residence. The design for an extension to the rear of the dwelling subsequently addresses the implications of such a shift, including specific brief requirements that accompany it. This project alludes to the lifestyle of the beach-comer - sensitive to the changing of the weather, the collection of flotsam and the marking of time based on the rising and setting of the sun.


The extension combines an extensive new timber deck, sheltered by a metal canopy with laser cut perforations, folded strategically to respond to solar tracking and the daily usage of the spaces below. These two floating planes bracket an extended kitchen, external laundry unit and self-contained master bedroom and ensuite, with each new pavilion shifting the quality and use of interstitial space along the new deck.

Location: Somers
Type: Residential Additions and Alterations
Size: 150 sq m
Status: Unbuilt
Design: WSH
Design Team: Andrew Simspon, Owen West, Steve Hatzellis, Stephan Bekhor